Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. : ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».

Αθήνα, 6 Μαΐου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 449 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τον πραγματικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που σε καμιά περίπτωση δεν αποσκοπεί στην αναβάθμισή της, αλλά στην πλήρη υποταγή της στην εκάστοτε εξουσία. 

Οι αθρόες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, η κατάργηση των Δημοσίων αγαθών και η ιδιωτικοποίηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι το μέσο υποταγής και τρομοκράτησης κάθε ανεξάρτητης φωνής μπροστά στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στην κυβερνητική αυθαιρεσία. 

Ένα ακόμη μέτρο αυταρχισμού και τρομοκράτησης είναι και η εφαρμογή της νέας «προκατασκευασμένης αξιολόγησης» που εξαρχής θέτει τέτοιες προδιαγραφές προκειμένου τουλάχιστον το 15% των εργαζομένων κάθε χρόνο να θεωρούνται ανεπαρκείς, κινδυνεύοντας άμεσα με διαθεσιμότητα-απόλυση και βαθμολογική και μισθολογική υποβάθμιση. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την κάθετη αντίθεσή της στην «δήθεν αξιολόγηση» του «Υπουργού των Απολύσεων» κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως θα αγωνιστεί προκειμένου οι επίμαχες διατάξεις του Ν.4250/2014 να μην εφαρμοστούν στην πράξη, να μείνουν στα χαρτιά. 
Η εφαρμογή της συγκριτικής «αξιολόγησης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσύνθεση, ανθρωποφαγία, κατάλυση της συλλογικής προσπάθειας, υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών. 

Σε αυτή την κατεύθυνση και αποφασισμένοι να μην ενεργήσουμε και να μην επιτρέψουμε την ανθρωποφαγία και την προωθούμενη «δουλικότητα» και χαφιεδισμό στους χώρους εργασίας, καλούνται όλοι οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκτός από τη σύγκλιση εκτάκτων Δημοτικών Συμβουλίων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις μη εφαρμογής της συγκριτικής «αξιολόγησης», να προχωρήσουν άμεσα σε συλλογή υπογραφών ενάντια στην διαδικασία της προκατασκευασμένης «αξιολόγησης» με βάση το επισυναπτόμενο υπόδειγμα. 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 

Ο Πρόεδρος 

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας 

Γιάννης Τσούνης

Δείτε παρακάτω το ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».

Τακτική επιχορήγηση 28.640 ευρώ στον Δήμο Χαλανδρίου (ΣΑΤΑ)

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κατανέμεται τακτική επιχορήγηση σε όλους τους Δήμους της Χώρας για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Δείτε το ποσό για τον Δήμο Χαλανδρίου :


Με πληροφορίες από poli-politiki.gr/, 6-5-2014

HASTA SIEMPRE COMANDANTE!

"Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια σκληρής λιτότητας, δυσβάστακτων μέτρων για τον τόπο, ανελέητου σφυροκοπήματος και καταπάτησης ακόμα και της στοιχειώδους αξιοπρέπειας των Ελλήνων θεωρώ πλέον ότι όλοι μας οφείλουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να συμμετέχουμε στα κοινά και να καθορίσουμε εμείς τις τύχες μας"

Αυτά έγραψε ένας Χαλανδραίος - στέλεχος της ΔΗΜΑΡ - στο προεκλογικό του φυλλάδιο και κατεβαίνει υποψήφιος ...


ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΑΣΗ!

Εδώ η πολιτική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πολιτικοί επιστήμονες .... αυτοπυρπολούνται αναγνώστη μου!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ Ή ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ - ΝΕΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ



Ακούσαμε πρόεδρο πολιτιστικού συλλόγου - που κανονικά θα έπρεπε να κρατάει τον σύλλογο εκτός παραταξιακών αντιπαραθέσεων, αφού το έργο του είναι εθνικό και πολιτιστικό, σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδύκτιο να αναπαραγει την γνωστή ατάκα των υπερασπιστών των συμβάσεων μίσθωσης κτιρίων, των συμβάσεων από τις οποίες οφελούνται ημέτεροι του γαλαζοπράσινου (με αποχρώσεις αντιστασιακού κίτρινου) τοπικού κατεστημένου:

"Δεν είναι ώρα για να μιλάνε κάποιοι για ανέγερση δημαρχείων αλλά για να φτιάξουμε και άλλες κοινωνικές κουζίνες γιατί έχουμε κρίση" είπε περιληπικά ο πρόεδρος του συλλόγου, προφανώς αναφερόμενος στο πρόγραμμά μας και δίνοντας "γραμμή" στα μέλη του να ψηφίσουν .... Κουράση, Ανδρεόπουλο, Ρούσσο και Καρατζά (δηλαδή τους επίσημους κομματικούς υποψήφιους, όλως τυχαίως).

Δεν θα σχολιάσω την επιλογή του κ. Καραμπουρνιώτη να παρεμβαίνει με την ιδιότητα του προέδρου ενός εθνικοτοπικού σωματείου με τέτοιο τρόπο στις δημοτικές εκλογές. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ, άλλωστε.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, άρα εξ ορισμού υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά όλων να μιλούν δημόσια, να καταθέτουν την κριτική τους και να λένε την γνώμη τους με ευπρέπεια, όπως το έκανε ο συγκεκριμένος συνδημότης μας, ειδικά όταν διαφωνούμε μαζί τους.

Έτσι προάγεται ο διάλογος.

Έχουμε όμως το δικαίωμα του αντίλογου και ελπίζουμε να μας αναγνωρίζεται και εμάς από τον σύλλογο και τον πρόεδρό του, διότι κάτι σταλινικοσοσιαλφασίστες συνομιλητές του, όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους τον λένε "ζημιάρη" και "φαφλατά'.

Είναι λοιπόν περιττή πολυτέλεια η ανέγερση του δημαρχείου αγαπητέ κε Πρόεδρε, κε Νίκο Καραμπουρνιώτη;

Ενώ το να δίνεις 500.000 ευρώ τον χρόνο στου κομματικούς ημέτερους που έχουν την ιδιοκτησία τους τα κτίρια που μισθώνει ο δήμος είναι .... "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ".

Και προβάλλεται - από "φιλάνθρωπους" - διαχρονικούς διασπαθιστές του δημόσιου χρήματος  - ως ανάγκη να γίνουν και άλλες κοινωνικές δομές τέτοιας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΑΣ ως απάντηση στην κρίση.

Από εκείνους που σας είπαν ότι πρέπει να γίνετε εθελοντές για να ξεβουλώσετε τα φρεάτια υδροσυλλογής για να μην ξαναπνιγείτε και που τώρα τα ξεχάσατε και δίνετε γραμμή να ξαναστηριχτούν για να βρίζετε πάλι τέσσερα χρόνια, για να τους παίζετε το παιχνίδι το πέμπτο χρόνο, με μια υπόσχεσή τους για ένα πιάτο φακή.

Στον Συνοικισμό λοιπόν δεν έχει κοινωνικές δομές, λέτε κε Πρόεδρε.

Αυτό έχει προτεραιότητα λοιπόν, για να βοηθηθούν οι πληττόμενοι από την κρίση συνδημότες μας και εκεί στην γειτονιά σας.

Συγνώμη κύριε  πρόεδρε αλλά ίσως το γεγονός ότι ζητήσαμε μια συνάντηση με τον σύλλογό σας και οι ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ σας δεν σας επέτρεψαν να την κάνετε, έχει δημιουργήσει κάποια κενά στην αλληλοκατανόηση.

ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ!

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ.

ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Αυτή είναι η προτεραιότητα και η ιεράρχησή μας.

Άρα να μας συγχωρέσεις, ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑΞΟΥΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΚΟΡΟΪΔΕΙΟ!

Θα αγωνιστούμε για να πάρουμε τα χρήματα των ενοικίων από τους "κομματικούς ημέτερους" αυτών που υποστηρίζεις πολιτικά ανοικτά - τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της πόλης που μένουν "σταθερές" σε αυτό που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και το βιώνουμε όλοι - για να τα επενδύσουμε στην πόλη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, για να κλείσουμε και το ΕΝΑ κοινωνικό παντοπωλείο, αυτό που εμείς λέμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΚΟΡΟΪΔΕΙΟ γιατί "πουλάει χυδαία φιλανθρωπία" του 1 ευρώ, στον άπορο της πόλης.

Κοινωνική πολιτική της μιας "λογιστικής μονάδας" για κάθε πακέτο από τα μακαρόνια που στο SUPER MARKET, έχει 30 σεντς, και που μετατρέπει τον αξιοπρεπή άνθρωπο σε ραγιά του πολιτικού κατεστημένου και ΠΡΟΣΦΥΓΑ στον τόπο του.

Ξέρετε εσείς από προσφυγιά κε Πρόεδρε. Δεν μπορεί να είστε με τέτοιες λογικές. Κάποιο λάθος κάνετε.

 Κε Πρόεδρε όμως θέλουμε να σας θέσουμε και κάτι ακόμα:

Το ότι δεν κόψαμε το Χαλάνδρι σε τιμάρια, όπως οι άλλοι, για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των ιθαγενών, το ότι δεν έχουμε ειδική αναφορά στην Τούφα, το Πολύδροσο, τον Συνοικισμό ή την παιδική χαρά του Κάτω Χαλανδρίου μπορεί να ερμηνευτεί ως "αδιαφορία" για την γειτονιά από όσους κακόπιστους είναι με τους αντιπάλους μας και ψάχνουν να βρουν τι να πουν για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, που είναι σεβαστές κατά τα άλλα.

Άλλωστε έτσι είναι μαθημένος ο έλληνας ψηφοφόρος ιθαγενής να λειτουργεί κατά την προεκλογική περίοδο: ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ή ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ. Αυτό ήταν και είναι το κριτήριο.

Μαθημένος πελάτης σε λαϊκή αγορά, που ψωνίζει από τον παγκίτη μανάβη που φωνάζει πιο δυνατά για την πραμάτεια του.

Συγχωρέστε μας την "αμετροέπεια" να θέλουμε να απευθυνθούμε σε εσάς τους συνδημότες μας υπερβαίνοντας την παραδοσιακή βλαχοδημαρχίστικη προσέγγιση ηλίθιων προεκλογικών υποσχέσεων του στυλ:

"Η παιδική χαρά στον Συνοικισμό θέλει συντήρηση και ανανέωση και δεσμευόμαστε να την συντηρήσουμε" ή "οι κάδοι θέλουν πλύσιμο και θα τους πλένουμε" και να προτείνουμε λίγο περισσότερη ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην σχέση υποψήφιου με τον ψηφοφόρο. Λίγο περισσότερο ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ!

ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟ "ΣΚΕΨΗ ΒΑΘΙΑ".

ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΟΥΝ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΑ;

Δηλαδή εσείς, άνθρωπος του πολιτισμού, αγωνιστής, ενεργός πολίτης, θεωρείτε σωστό να πούμε ότι θα φτιάξουμε την παιδική χαρά στον Συνοικισμό αλλά να αφεθεί στην παρακμή μια άλλη στο Πολύδροσο πχ;

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Για να δώσετε γραμμή να  μας ψηφίσουν, επειδή πουλάμε σκάρτο και φθηνιάρικο τοπικισμό και υποκύψαμε στην πίεση της ψηφοθηρίας να μετατρέψουμε το σύνθημά μας από "ΣΚΕΨΗ ΒΑΘΙΑ σε "ΡΗΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ";

Το πρόβλημα δεν είναι να το πούμε αλλά να βρούμε τους πόρους για να έχουμε τις παιδικές χαρές στις προδιαγραφές που πρέπει κε πρόεδρε.

Και σε αυτό απαντάνε οι 10 θέσεις μας ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

Και σε αυτό δεσμευόμαστε εμείς: Ότι θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές να λέμε ΤΑ ΙΔΙΑ και να αναζητούμε λύσεις ώστε κάθε ευρώ του δήμου να πιάνει πραγματικά τόπο.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ:

ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ - και που αν είχαμε μιλήσει και δεν μας κόβατε (νομίζω κατ' εντολή) - θα το είχαμε ήδη  συμπεριλάβει, για ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ.

Ναι αυτό μάλιστα: ήταν ουσιαστική συμβολή (κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα) στον διάλογο για το μέλλον του Χαλανδρίου και της γειτονιάς σας.  

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή: «Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις του success story»










Αθήνα, 5 Μαΐου 2014

Σε πείσμα της κυβερνητικής θριαμβολογίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι η διαπίστωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» για το 2013 και η κατασκευασμένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας». Επιπλέον χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις του νέου Μεσοπροθέσμου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι υπερβαίνουν το ιστορικό για τα πλεονάσματα άλλων χωρών και τον εκτιμώμενο μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης αντίστοιχα.

Η διάψευση του success story από επίσημα χείλη επιβεβαιώνει το πρόσφατο άρθρο του βρετανικού «Guardian», που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επέμβαση πέτυχε, όμως ο ασθενής απέθανε». Η εφημερίδα εξηγεί ότι πολιτικοί και τραπεζίτες προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση βελτίωσης, όμως κατά βάθος απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θεραπεία σοκ που επιβλήθηκε στην ευρωζώνη. Αυτό τεκμαίρεται και από την αποκαλυπτική δήλωση αναλύτριας της JP Morgan στους «Financial Times»: «Αν η Ελλάδα μπορέσει να παρουσιαστεί ως μια οικονομία που ανακάμπτει, έχοντας πάρει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας, τότε θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων που προωθούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό success story, που προπαγανδίζεται ασύδοτα από τα χρεοκοπημένα πλην διαπλεκόμενα και αενάως δανειοδοτούμενα ΜΜΕ, αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για το νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να παίζει το ρόλο άλλοτε του αποδιοπομπαίου τράγου και άλλοτε του πειραματόζωου. Στην επερχόμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση θα δώσει το μήνυμα ότι του αξίζει, επιτέλους, μια κυρίαρχη κυβέρνηση που αγωνίζεται με σθένος και ειλικρίνεια για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και της πατρίδας.

Το Γραφείο Τύπου

Νέες αλλαγές για έργα και προμήθειες στους ΟΤΑ


erga promithies dimon

Σε όλα τα έργα των δήμων και των περιφερειών, ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησής τους, από τις 14 Απριλίου 2014 το ποσοστό γενικών εξόδων και οφέλους του εργολάβου ορίζεται στο δεκαοκτώ τοις εκατό (18%), σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του ν.4257/2014.

Για έργα των οποίων η Διακήρυξη δημοσιεύθηκε πριν την ισχύ (14 Απριλίου) του ν.4257/2014, το ποσοστό για τα γενικά έξοδα και το όφελος του εργολάβου και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες βαρύνουν τον ανάδοχο, είναι αυτά τα οποία έχουν οριστεί στην διακήρυξη της δημοπρασίας. Για τις συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες δεν προβλέφθηκαν στη διακήρυξη της δημοπρασίας βαρύνουν τον κύριο του έργου και αποδίδονται από αυτόν.

Επίσης στον ίδιο νόμο, άρθρο 68 – με το οποίο αναδιατυπώνεται το πρώτο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 17 του ν.2539/1997 (Α’ 244), όπως αντικαταστάθηκε αρχικά με την παρ.1 του άρθρου 22 του ν.3274/2004 (Α’195) και στη συνέχεια με την παρ.8 του άρθρου 24 του ν.3613/2007 (Α’ 263) – προβλέπεται η δυνατότητα κατάτμησης των δημοτικών έργων και η σύνταξη των αντίστοιχων μελετών, με αναγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου κατατμημένων πιστώσεων για την εκτέλεση αυτών, ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα ή σε οργανωμένους οικισμούς με λιγότερους από διακόσιους (200) κατοίκους των νησιωτικών δήμων με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2000) κατοίκους.

Με το άρθρο 64 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη σύναψη σύμβασης των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού με εταιρείες που τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό, με βάση τα οριζόμενα στο π.δ.270/1981 (Α’ 77), με αντικείμενο την εντός των διοικητικών ορίων περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων, σύμφωνα με το π.δ.116/2004 (Α’ 81) και συλλογή αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σύμφωνα με το π.δ.117/2004 (Α’ 82).

Ακόμη με το άρθρο 60 αντικαθίσταται η παρ.7 του άρθρου 6 του ν.4071/2012 και παρέχεται η δυνατότητα στις περιφέρειες να αναθέτουν απευθείας ή με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) εκτός από δημόσιες συμβάσεις έργων και υπηρεσιών μη υπαγομένων στις διατάξεις του ν.3316/2005 (Α’ 42) και προμήθειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 83 του ν.2362/1995 (Α’ 247), όπως ισχύει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρ.35130/739/9-8-2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών τα ποσά για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων των Ο.Τ.Α. Β’ βαθμού έχουν διαμορφωθεί σε 60.000€ προ Φ.Π.Α. προκειμένου για συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) και 20.000€ προ Φ.Π.Α. για απευθείας ανάθεση (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης).

Με το άρθρο 61 αναδιατυπώνονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του π.δ/τος 171/1987 (Α’ 84) και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών παραλαβής των δημοτικών έργων. Σημειώνεται ότι από τις εν λόγω διατάξεις δεν θίγονται επιτροπές που έχουν ήδη συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω ν.4257/2014.

http://www.localit.gr/, 5/5/2014