Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/459370/kanonika-i-epidotisi-paidikon-stathmon-apo-to-espa/

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=488590

Ακυρη η σύμβαση για χρηματοδότηση παιδικών σταθμών από το ΕΣΠΑ

Αναταραχή σε χιλιάδες οικογένειες από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου


http://stinplatia.blogspot.gr/2012/12/halandripedia.html





Όταν το 2002 θέσαμε πρώτοι το θέμα της ενίσχυσης του ποσοστού της λεγόμενης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στον τοπικό παραγωγικό ιστό της πόλης μας, ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑΜΕ την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των υποχρεώσεων του δημοσίου με την ευρύτερη έννοια (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση) από πρωτοβουλίες που βαφτίζονται «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» για να αποκτήσουν "σοσιαλιστικό" πρόσημο ενώ είναι στην βάση τους αντιδραστικές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δεν είναι η συγκεκαλυμμένη ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των θεμελιωδών ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ του δημοσίου απέναντι σττον φορολογούμενο πολίτη- και εν προκειμένω του Δήμου - όπως ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ είναι οι παιδικοί σταθμοί!

Εμείς με τον όρο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μιλήσαμε αναφερόμενοι κυρίως ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της αυτοδιοίκησης για την διαμόρφωση όρων καλύτερης λειτουργίας της αγοράς, ενίσχυσης και διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Και γι' αυτό στο κεφάλαιο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" εντάξαμε πρωτοβουλίες σχετικές με την αξιοποίηση της υπαίθριας διαφήμισης (*), τις επισκευές δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων, την προσωρινή αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων (Θυμίζω μόνο την πρότασή μας για πάρκινγκ σκαφών αναψυχής σε έκταση του ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ μέχρι την οριστική αξιοποίησή του. Σκεφτείτε σήμερα ότι 10 χρόνια από τότε θα μπορούσε να αποδίδει σημαντικά έσοδα στον δήμο και είναι ακόμα σκουπιδότοπος.Η λογική της  πρότασης εφαρμόστηκε επιτυχημένα στο κτήμα για το Δημαρχείο, όπου λειτουργεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ως πάρκινγκ αυτοκινήτων και αποδίδει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο.)

Μιλήσαμε για δράσεις στα πλαίσια της τοπικής αγοράς, με κατεύθυνση την ενίσχυση και την στήριξή της.
Δράσεις προβολής της, αισθητικής της αναβάθμισης, διευκολύνσεων κλπ και αμολήσαμε και άλλους τέτοιους "κομμουνισμούς" ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Ακόμα προτείναμε την αξιοποίηση πρωτοβουλιών, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , δηλαδή σε συνεργασία με πολίτες, δημότες, εθελοντές, επιχειρηματίες, ακόμα και κατάδικους με ΠΟΙΝΕΣ κοινωνικής εργασίας αντί φυλάκισης, ΓΙΑ  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑΜΕ εμείς την αντικατάσταση των κατακρεουργημένων υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι στον δημότη,  με την έμμεση βοήθεια "αριστερόστροφων πρωτοβουλιών", που τις περισσότερες φορές, παρά τις καλές προθέσεις, ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, στο να παίζουν άθελά τους, το παιχνίδι ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ και δίνουν άλλοθι σε ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές όπως η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και των παιδικών σταθμών (*).

(Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ κλπ κλπ ξέρετε)

Αυτή η πρωτοβουλία για τον συνεταιρισμό γονέων είναι κατά την γνώμη μας σε λάθος δρόμο, ειδικά σήμερα.

Αποδυναμώνει την κεντρική διεκδίκηση του δημότη που πρέπει να κατευθυνθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να αποκατασταθεί ο αριθμός των θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Είναι τουλάχιστον ΑΚΑΙΡΗ και δίνει λάθος μήνυμα σε ενεστώτα χρόνο, αφού όλοι ξέρουμε ότι ξεπήδησε μέσα από συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο.

Θα μπορούσε να είναι αποδεκτή (από την δική μας λογική, την γνώμη μας λέμε, δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο)  αν στο Χαλάνδρι είχαν διατηρηθεί – τουλάχιστον – οι θέσεις που κατοχύρωσε στους παιδικούς της σταθμούς η Αγία Παρασκευή ή το Μαρούσι.

Τότε θα ήταν ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ πρωτοβουλία στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που επικρατεί στην χώρα.
Ενώ τώρα είναι απλά άλλοθι σε αυτή την ακραία μείωση θέσεων στους σταθμούς μας, που διαμόρφωσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η ανικανότητα και ο ωχαδελφισμός της διοίκησης Κουράση.

Σήμερα πρέπει να διεκδικήσουμε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ και επιθυμούμε την ανατροπή της εφαρμοζόμενης ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής - την αποκατάσταση της λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και ΜΟΝΟ.

Η προσπάθεια αυτή είναι στην μέση του δρόμου, από την αυτοδιοίκηση (αυτή που το παλεύει, όχι την παραδομένη, την δοσιλογική, την εξουσιολάγνα) και πρέπει να ενισχύεται.

Προχθές, μετά από προσφυγή ιδιωτικών παιδικών σταθμών το ΣτΕ έβγαλε μια απόφαση που παίζει να στείλει εκτός παιδικών σταθμών 61000 παιδάκια. (βλ. σχετικά links στην αρχή της ανάρτησης)


ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ έχουμε αναδείξει επαρκώς ότι ο δήμος δεν έκανε καν αυτό που έκαναν οι γύρω δήμοι και εξυπηρετεί - όπως αναφέρει και η εφημερίδα του Μαρουσιού - μόνο 410 παιδιά, όταν βέβαια στο Μαρούσι (που δεν έχει εμμονικούς ταγούς και αξιοποιεί τις δυνάμεις τους κάνοντας και .... εξαγωγή στηρίξεων σε γειτονικά προάστια, με το αζημίωτο βεβαίως) εξυπηρετούνται 950 παιδιά!

Αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν, έρχεται να στρέψει - κατά την ταπεινή μας πάντα γνώμη - ουσιαστικά την διεκδίκηση του πολίτη ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, στην κάλυψη των αναγκών του εκτός των δημοτικών σταθμών.

ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΙΖΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΝΗΣ ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΗ.

Και είναι προφανές, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ότι ο Δήμαρχος – όπως λένε οι Μαρουσιώτες συνάδελφοι - θα στηρίξει αυτόν «τον κομμουνισμό», να πληρώνουν δηλαδή οι δημότες 200 ευρώ το μήνα (σαφώς περισσότερα από ότι στους δημοτικούς) και να μην απολογείται αυτός ούτε για την ποιότητα των υπηρεσιών, ούτε για το ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ "κοινωνικό" τροφείο, αλλά να μπορεί να επικαλεστεί αύριο μια πρωτοβουλία με αριστερό κιόλας πρόσημο, ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΟΦΕΙΑ!

Και παίζει και ένα άλλο παιχνίδι – εκούσα, ακούσα – η πρωτοβουλία αυτή:

Οι παιδικοί σταθμοί - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ και ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ - λειτουργούν μέσα σε πολύ αυστηρό πλαίσιο, σε χώρους με αυστηρές προδιαγραφές, για την υγιεινή και την φύλαξη.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ να μπει χέρι περικοπών και εδώ.

Λειτουργώντας χωρίς αυτά τα stamdarts, απλά για να είμαστε "φθηνότεροι από τους ιδιώτες" - που αν σκεφτείτε μόνο την φορολογία τους, τα χαράτσια κλπ θα δείτε ότι ούτε καν φθηνότερος δεν βγαίνει ο συνεταιρισμός - θα ανοίξουμε ΚΑΙ δρόμους ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ στον ιδιωτικό τομέα.

Διότι ξέρετε, μόλις ξεκινήσει αυτό το πράγμα να εισπράττει, θα γίνει μια προσφυγή που θα ζητά ίδιους όρους λειτουργίας, από κάποιον ιδιώτη που θίγονται τα συμφέροντά του, ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν λέμε το ίδιο για την άλλη αντίστοιχη πρωτοβουλία με την ενισχυτική διδασκαλία. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!

Διότι αυτή παίρνει "πελατεία" από την αγορά, δεν έρχεται να καλύψει κενά από το κλείσιμο ... νηπιαγωγείων ή σχολείων,  δηλαδή από την ελλειμματική ανταπόκριση του δημοσίου στις υποχρεώσεις του προς τον πολίτη. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτές το φροντιστήριο.

Αυτό το τονίζω γιατί εμείς καταθέτουμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ θέσεις και αυτές και κρίνονται εύκολα αλλά και διαστρεβλώνονται εύκολα.


(Και θα παρεξηγηθούν τώρα με αυτό που γράφουμε και διαφημιζόμενα φροντιστήρια σε εμάς, αλλά ΕΜΕΙΣ ΚΑΡΑΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΑ δεν τοποθετούμαστε πολιτικά με ιδιωτικά κριτήρια).

Η τοποθέτησή μας αυτή είναι κρίσιμη για εμάς και την πολιτική μας ταυτότητα και διαδρομή.

Και όταν κρίνουμε ότι είναι τέτοια θα τοποθετούμαστε ΔΗΜΟΣΙΑ, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα, ειδικά αν είναι από εκείνους που δεν θέλουν να συνθέσουμε.

ΚΑΙ μια συμπλήρωση που αφορά τα σημεία με (*) (παραπομπές):
Με την υπαίθρια διαφήμιση – όπου σε μεγάλο βαθμό και με αρκετές αδυναμίες – ΕΦΑΡΜΟΤΗΚΕ επί 6 χρόνια ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, τα αποτελέσματα ήταν απτά, μετρήσιμα στο ταμείο της ΦΛΥΑ παρά τις καταγγελίες, εμμονές και μικροψυχίες κάποιων.

ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! (και όποιος θέλει το συζητάμε σε πάνελ, δημόσια, με ακροατήριο να αξιολογήσει τα επιχειρήματα όλων των πλευρών.)

Πού οδήγησαν εκείνες οι καταγγελίες σήμερα;;;

ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΗ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕΝΤΣΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ!

ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ;;; (Στέγαστρα, ρακέτες ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ).

Με μαύρο ταμείο δηλαδή;;;

Και τώρα δεν ενοχλείται κανείς "σοσιαλιστής" ή "αριστερός";;;

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!
ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ!

Ειδικά σήμερα που σε έναν ΑΣΤΙΚΟ δήμο σαν το Χαλάνδρι, θα πρέπει να αναζητηθεί η εξειδίκευση της άποψής για "παραγωγική ανασυγκρότηση" στην οικονομία.

Διότι εδώ χωράφια για επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή δεν έχουμε πια.
Και πρέπει οι αυτοδιοικητικοί να δούμε ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΑΣ για τους συνδημότες μας. 
Τι τους προτείνουμε όταν οι άλλοι τους οδηγούν στην φτωχοποίηση να κάνουν; (άλλη φορά αυτό).

Και γι΄ αυτό θα είμαστε πολύ ευαίσθητοι και αυστηροί με όσους επιχειρήσουν να  διαβάλουν ή να εκμεταλλευτούν ή να δώσουν «κακό όνομα» στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου