Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ



ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                   Αθήνα    19.11.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                                                    
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                          
email: attikisynergasia@patt.gov.gr                              Προς    
                                                1.    κ.Πρόεδρο και Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ
                                                2.     Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ  κ.Νικ. Ματζούφα
                                                                                             
ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κύριε Πρόεδρε,
Για  εσάς , την  Κυβέρνηση και την task force του Ραϊχενμπαχ  τα  θεσμοθετημένα όργανα της Αυτοδιοίκησης ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ!
Οι πολίτες και οι ΟΤΑ; Αυτοί  μόνο  πληρώνουν.
Αυτός ακριβώς είναι ο νέος ρόλος της αυτοδιοίκησης κατά Φούχτελ, που βιάζεστε να καθιερώσετε!
Με την τακτική αυτή καταργούνται θεσμοί της Αυτοδιοίκησης.  
Ζητάτε σήμερα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ να εγκρίνει τα τεύχη του διαγωνισμού για την προκήρυξη  των ΣΔΙΤ και της  επιλογής  αναδόχων με ανταγωνιστικό διάλογο.
Είναι η πρώτη δεσμευτική πράξη των διαγωνισμών  για τις  ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού  Διαλόγου, δηλαδή μια διαγωνιστική διαδικασία όπου "τα τεύχη διαγωνισμού συντάσσονται σε συνεργασία των επενδυτών με τη  διοίκηση (του ΕΔΣΝΑ στη προκειμένη περίπτωση) " με ότι αυτό συνεπάγεται.!!! Αν δεν είναι αυτό το σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να φέρετε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ  τότε πιο είναι;
Που είναι η εισήγηση σας ; Τι  λένε τα τεύχη του διαγωνισμού, ποιος είναι ο συντάκτης;; Μόνο εσείς  και  το επιτελείο σας γνωρίζετε .
Συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ όχι για να αποφασίσουμε  αλλά για να ενημερωθούμε από τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ματζούφα!!!
Μία ανάλογη  παράσταση ενημέρωσης εξελίχτηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν η Περιφερειακή Παράταξη ¨ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ¨  ζήτησε να συζητηθεί η διαχείριση απορριμμάτων.
Σήμερα,  ακόμη και αν αφήσουμε  στην άκρη το θέμα της Αναθεώρησης του Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη αυτή καθεαυτή την Κυβερνητική επιλογή που ακολουθεί και ο Πρόεδρος και η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για τις ΣΔΙΤ , υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα :
Ποιος συζητά και βάζει τους όρους αυτής της σύμπραξης, ποιος  θα διαπραγματευτεί   εν ονόματι όλων των πολιτών;  Από τη μία πλευρά είναι οι επενδυτές και από την άλλη  ποιος είναι;  Η  Κυβέρνηση δια του κ.Γ. Σγουρού.
Έρχεστε εσείς, ως Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ  με την εξουσιοδότηση που εξασφαλίσατε από την  Εκτελεστική Επιτροπή, να χειριστείτε  προσωπικά το θέμα και να δεσμεύσετε με την υπογραφή σας  για τα επόμενα 25 χρόνια όλους τους δήμους;;;
Οι επικοινωνιακές ακροβασίες δεν μπορούν να κρύψουν  ούτε τα κίνητρα ούτε την ουσία για τις ΣΔΙΤ και τον ανταγωνιστικό διάλογο  στη διαχείριση απορριμμάτων που οδηγεί στην απόλυτη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης  και τον εκφυλισμό της σε  μηχανισμό επιβολής και είσπραξης χαρατσιών σε όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η  λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης και οι διαδικασίες σχεδιασμού με δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή του κοινού, που στο τέλος είναι θεσμικά κατοχυρωμένες στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν μπορεί να υποκαθίστανται από  ενημερωτικές συναντήσεις  με κυβερνητικούς παράγοντες  ούτε από τις αποφάσεις 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.
Εμείς, από  πολύ νωρίς έχουμε διατυπώσει, ως Περιφερειακή Παράταξη,  την αντίθεση μας στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, που προβλέπει 4 μονάδες  για την επεξεργασία 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση.
Και  μάλιστα με την παράνομα  ειλημμένη  απόφαση για δύο νέες  μονάδες  στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) της Φυλής, εκεί που η περιβαλλοντική υποβάθμιση έχει χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη.
Με γραπτές παρεμβάσεις τεκμηριώσαμε τις αντιρρήσεις μας  και  καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Τις γνωρίζετε και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι τις αγνοεί. Ενδεικτικά σας θυμίζουμε τα υπομνήματα που έχετε λάβει στην 21η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26-7-2011,  ενόψει της Συνεδρίασης  ΔΣ ΕΔΣΝΑ στις 13-2-2012, στην 9η  Συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ την 27-8-2012.
Θα το επαναλάβουμε και σήμερα, γιατί πρέπει να το ακούσουν όλοι.
·                    Απαιτείται Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και  τήρηση των διαδικασιών στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης με δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Αττικής.
·                    Αναθεώρηση που εμείς λέμε ότι πρέπει να δίνει  προώθηση  στις  δράσεις  προδιαλογής  υλικών και στην ανάπτυξη των Προγραμμάτων Διαλογής στη Πηγή σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.
·                    Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο Πρόεδρος με την task force. Υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια. Υπάρχουν οι πολίτες!
Καλούμε τα Αυτοδιοικητικά σχήματα  των ΟΤΑ , τους εργαζόμενους και τους πολίτες  να αντιδράσουν. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ούτε στάση σιωπής ούτε βέβαια αποφάσεις σε κλειστό κύκλο με fast track διαδικασίες  τις συνέπειες των οποίων θα επωμιστούν αποκλειστικά και μόνο οι δημότες και θα θησαυρίζουν ανέξοδα οι γνωστές οικονομικές ελίτ σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής για δεκαετίες. 


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ¨ Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨

   Τσουκαλάς Δημήτρης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου