Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! ΗΠΑ! ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ....




Το σερφάρισμα εν ώρα εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα

Το σερφάρισμα εν ώρα εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα
Η περιήγηση στο διαδίκτυο ξεκουράζει τους εργαζόμενους και βελτιώνει τη δουλειά τους σύμφωνα με τεξανή έρευνα
Το σερφάρισμα εν ώρα εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα
Όστιν
Οι εργοδότες μπορεί να το έχουν…επικηρύξει ως καταστροφικό, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι το καλύτερο διάλειμμα ανάμεσα στις ατέλειωτες ώρες στο γραφείο είναι η περιήγηση στο ίντερνετ. Κι αυτό γιατί η ευχάριστη συνήθεια να επισκέπτονται τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες, για να ξεφύγουν για λίγο από τη ρουτίνα της δουλειάς τους, κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και ανανεώνει τη διάθεση τους!

Αν είστε εργοδότης, λοιπόν, μην αγανακτείτε πλέον όταν βλέπετε στις οθόνες των εργαζόμενών σας σελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά, γιατί η έρευνα της «Management Academy» του Τέξας κατέληξε πως το σερφάρισμα στο ίντερνετ επιφέρει μια «σημαντική λειτουργία αποκατάστασης», ειδικά για αυτούς που περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

Αν είστε εργαζόμενος, πάλι, να ξέρετε πλέον πως το διάλειμμα που θα γεμίσει καλύτερα τις μπαταρίες σας, ώστε να επανέλθετε δριμύτερος στην εκτέλεση των καθηκόντων σας δεν είναι ούτε τα τηλέφωνα και τα μηνύματα με τον/την αγαπημένη σας, αλλά μια γρήγορα επίσκεψη στις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν και σας χαλαρώνουν. Αντίθετα, τα διαλείμματα για ανάγνωση/απάντηση email είναι πιο κουραστικά, καθώς απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 96 τελειόφοιτους φοιτητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας με διαφορετικό τύπο διαλείμματος. Η πρώτη δεν είχε διάλειμμα, η δεύτερη είχε διάλειμμα ξεκούρασης, ενώ η τρίτη σέρφαρε στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέλη της ομάδας «σερφαρίσματος» ήταν πιο παραγωγικά, πιο αποτελεσματικά στη δουλειά που τους ανατέθηκε, πιο αφοσιωμένα και είχαν μικρότερα δείγματα εγκεφαλικής κόπωσης και ανίας.
Μάλιστα οι συντάκτες της μελέτης παρομοίασαν το σερφάρισμα στο ίντερνετ με ένα διάλειμμα για καφέ ή ένα σνακ, και τόνιζουν ότι ο ευχάριστος αυτός τύπος διαλείμματος…μπορεί να «σε κάνει άλλον άνθρωπο»!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, αφού κυκλοφορούν αρκετές έρευνες που ισχυρίζονται το αντίθετο. Ότι δηλαδή το ίντερνετ μειώνει την παραγωγικότητα, αφού συνεχώς φορτώνει το μυαλό μας με νέες πληροφορίες, άσχετες προς την δουλειά. Οξεία κριτική, για παράδειγμα, στο Ιντερνετ κάνει ο Αμερικανός ειδικός Νικόλας Καρ στο άρθρο του με τίτλο «Μήπως το Google μας κάνει χαζούς;». Το επιχείρημά του, που αντιτίθεται στη νέα έρευνα, είναι πως ο εγκέφαλος μας χάνει σταδιακά την ικανότητα να επεξεργαστεί μεγαλύτερα κείμενα μιας και το λατρεμένο, «πολυσύχναστο» διαδίκτυο μας σερβίρει τις πληροφορίες εύκολα, σύντομα, μέσα σε μικρές, ισχνές προτάσεις…
ΤΟ ΒΗΜΑ 24/8/2011

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε 15 γνωστές μάρκες ρούχων

 

Ίχνη της επικίνδυνης τοξικής και ελάχιστα βιοδιασπώμενης εννεϋνοφαινόλης βρέθηκαν σε 15 γνωστές μάρκες. Οι έλεγχοι έγιναν σε 78 είδη αθλητικών ειδών και παπουτσιών που πωλούνται σε 18 διαφορετικές χώρες.

Η Greenpeace δημοσιεύει τα πορίσματα της σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε κατ’ εντολήν της σε ειδική μπροσούρα στο διαδίκτυο. Στα δύο τρίτα των ρούχων διαπιστώθηκαν ίχνη εννεϋνοφαινόλης.
Με την αγορά και τη χρήση αυτών των προϊόντων ο καταναλωτής μολύνει χωρίς να το ξέρει τη θάλασσα ή τα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας του, διότι η τοξική ουσία διοχετεύεται σ’ αυτά μέσω των αστικών λυμάτων.
Να σημειωθεί ότι ίχνη εννεϋνοφαινόλης βρέθηκαν και στα αστικά λύματα χωρών που δεν έχουν καθόλου υφαντουργία. Επίσης στα πορίσματα αναφέρεται ότι αν και η συγκέντρωση της εννεϋνοφαινόλης σε κάθε μεμονωμένο ρούχο είναι ελάχιστη, ενδέχεται η συνολική ποσότητα που έχει διαφύγει στο περιβάλλον να είναι υψηλή.
Η εννεϋνοφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές και είναι ελάχιστα βιοδιασπώμενη. Η διοχέτευσή της από τα αστικά λύματα στη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες σημαίνει αυτόματα πως καταλήγει στη διατροφική μας αλυσίδα και στο πιάτο μας. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει προκαλέσει προηγουμένως μια σειρά δερματίτιδες και αλλεργίες σε όσους φόρεσαν τα συγκεκριμένα ρούχα ή παπούτσια.
 Όλα τα ρούχα κατασκευάστηκαν εκτός ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace τα ρούχα είναι όλα κατασκευασμένα εκτός ΕΕ: στην Τουρκία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Μαλαισία, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες, αλλά πουλήθηκαν παντού: σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.
Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Οι μεγάλες μάρκες έχουν διακηρύξει επανειλημμένα και δεσμευτικά ότι «σέβονται το περιβάλλον», αλλά οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στην υφαντουργία για τη χρήση των τοξικών ουσιών έχει πολλά παραθυράκια. Το σημαντικότερο: Το τελικό προϊόν της α ή β υφαντουργίας που ράβει π.χ. αθλητικά ρούχα για την adidas ελέγχεται ελάχιστα από την ίδια την εταιρεία. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον χημικών και τοξικών ουσιών.
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace καλεί τις μεγάλες μάρκες να σταματήσουν τη χρήση τέτοιων ουσιών και να θεσπίσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση της διαφάνειας τόσο στην παραγωγή και βαφή των υφαντικών υλών, όσο στην κατασκευή των ρούχων και την προμήθεια του τελικού προϊόντος.
Οι γνωστές μάρκες στα προϊόντα των οποίων διαπιστώθηκαν ίχνη της παραπάνω τοξικής ουσίας είναι: Αbercrombie&Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo και Youngor.
GreenpeaceSchmutzige Wäsche / Βιβή Παπαναγιώτου