Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΟΥΣ. ΘΕΛΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ                                                    9 Μαΐου 2011


ΠΡΟΣ:
Α) Τη Διοίκηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης,
δια του Προέδρου Ιωάννη Λαδόπουλου
Β) Τους Γονείς
Γ) Τους Εργαζόμενους του ΝΠΔΔ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
δια του Προέδρου κ. Γεώργιου Θεοδώρου

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟ-ΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς, κυρίως μέσα από την συνεχή απώλεια προσωπικού, είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας κατάστασης διαδοχικών λάθος πολιτικών που ασκήθηκαν διαμορφώνοντας το σημερινό σαθρό αποτέλεσμα.

Σήμερα αποτελεί ένα κουβάρι που μέσα του πνίγει την άκρη από την οποία θα μπορούσε να ξετυλιχτεί μια κάποια διέξοδος. Το βασικό χαρακτηριστικό των πολιτικών που ασκήθηκαν την τελευταία εικοσαετία- με συνεχώς επιδεινούμενη κλιμάκωση τα τελευταία χρόνια-  αφορά στην ανεύθυνη ανταπόκριση σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες μέσα από σαθρά βήματα για την ικανοποίησή τους. Αντί της σχεδιασμένης θεμελίωσης του κάθε βήματος, του κάθε Παιδικού Σταθμού, ώστε να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τόσο την εξασφάλιση τακτικού προσωπικού όσο και την μακροβιότητα του εγχειρήματος, επιχειρήθηκε μια πρόσκαιρη ικανοποίηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εκάστοτε ψηφοθηρικές ανάγκες. Ξεχωριστό θέμα βέβαια αποτελεί η από κάθε άποψη αντιπαιδαγωγική κατάσταση που προκύπτει για τα παιδιά όταν αλλάζουν, μέσα στην ίδια χρονιά, από 2 έως και 5 δασκάλες.

Στο φαύλο αυτό κύκλο καλούμαστε τώρα όλοι όσοι συμμετέχουμε – διοίκηση, γονείς και υπηρεσιακοί παράγοντες -να δώσουμε μια άλλη διέξοδο και όλες οι πλευρές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να καθορίσουν τη συνεισφορά τους.

Ο Σύλλογος εργαζομένων για να είναι ειλικρινής απέναντι σε ένα τέτοιο αδιέξοδο οφείλει να πει ότι δεν έχει μαγικές λύσεις που να απαντούν ικανοποιητικά τις βασικές όψεις, όπως είναι η σταθερή σχέση εργασίας των εργαζομένων και η διαρκής και ομαλή φροντίδα των παιδιών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα, προάγγελος πολλών άλλων που έπονται, στο οποίο δεν πρέπει να δημαγωγήσουμε προβάλλοντας διάφορα συνθήματα υποκρινόμενοι ότι αποτελούν λύση. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση (όπως και σε κάθε παρόμοια) πρέπει να επιχειρήσουμε να θέσουμε μια πολιτική για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο συναρθρώνονται τα διάφορα επιμέρους ζητήματα σε συνολικό πρόβλημα

Για το άμεσο διάστημα διακρίνουμε τις εξής συνδυασμένες κινήσεις:

  1. Την αναστολή της παροχής φαγητού και την μη απόδοση τροφείων.
  2. Την αναστολή της παροχής (όπου υπάρχει) μεταφορικών μέσων
  3. Την απόδοση αυτών των χρημάτων –από τους γονείς- στο υπάρχων προσωπικό, του οποίου λύθηκε η σύμβαση, για την παραμονή του έως το τέλος Ιουλίου, γιατί το σημαντικότερο θέμα είναι η ασφάλεια των παιδιών η οποία δεν εξασφαλίζεται όταν αναλογούν 30 και πλέον παιδιά ανά παιδαγωγό.

Τα παραπάνω μέτρα για μέχρι τον Ιούλιο είναι απολύτως εφικτά. Αν απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα προβάλλουμε επιχειρήματα για νομικά κολλήματα, θα πρέπει ΟΛΟΙ να αποφασίσουμε αν η παιδαγωγική ανάπτυξη και η ασφάλεια των παιδιών είναι πάνω από κανονιστικές διατάξεις και νομικούς περιορισμούς.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

1.    Αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων για εγκρίσεις αιτήσεων, τόσο σε ότι αφορά τα οικονομικά κριτήρια όσο και σε ότι αφορά τα γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό αποτελεί υποχρέωση των υπηρεσιακών παραγόντων.
2.    Αναπροσαρμογή των κριτηρίων σε ότι αφορά τα οικονομικά όρια και κυρίως στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομική δυνατότητα γονέων για αναζήτηση άλλων λύσεων. Αυτό αποτελεί υποχρέωση των πολιτικών παραγόντων και των γονέων.
3.    Συμμετοχή στην επιτροπή παραλαβής/αξιολόγησης των αιτήσεων του εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΝΠΔΔ, ενός εκπρόσωπου του Συλλόγου και των προϊσταμένων των Παιδικών Σταθμών.
4.    Οργανωμένη παρέμβαση –διοίκησης, γονέων και εργαζομένων- προς την πολιτεία με στόχο η μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων να καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό (είναι εφικτό όταν ήδη εκκρεμούν 29 διορισμοί)
5.    Αναζήτηση χορηγιών για τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη μέρους του κόστους, στο πλαίσιο που θα καθορίσουν από κοινού διοίκηση και εργαζόμενοι και χωρίς καμία εκχώρηση δημόσιας υπηρεσίας σε ιδιώτες.
6.    Συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την απορρόφηση των προνήπιων (όπως προβλέπει ο νόμος)
7.    Κατάργηση του φαγητού στους Παιδικούς Σταθμούς, το οποίο θα προσκομίζουν οι γονείς.
8.    Κατάργηση, όπου υπάρχουν, των μεταφορικών μέσων.
9.    Κατάργηση των τροφείων.
10.Θέσπιση ελάχιστης συμμετοχής, για τη συνολική ενίσχυση του Παιδικού Σταθμού, κατά 50% έως 70% χαμηλότερη από τα σημερινά τροφεία.
11. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και ΑΜΕΣΑ με όλα τα παραπάνω επείγει ο ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών με βάση το τακτικό προσωπικό.

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ως εργαζόμενοι και ως γονείς πρέπει να διασφαλίσουμε πριν απ’ όλα την ασφάλεια των παιδιών η οποία είναι απόλυτα συναρτημένη με την επιτρεπτή αναλογία παιδιών και παιδαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται κατάλληλο προσωπικό και όχι περεταίρω αύξηση των ωρών του παιδαγωγικού προσωπικού.

Μια τέτοια προσπάθεια, παρότι δεν απαντά με την μέγιστη επιτυχία όλες τις όψεις του προβλήματος, μας βάζει σε ένα νέο δρόμο καθώς μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε άλλου τύπου πολιτικές και απαντήσεις που παρέχουν και εξασφαλίζουν βήματα με προοπτική. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος                                           Ο Γραμματέας                                      Αλέκος Βαρβέρης                                 Γιώργος Ανδρεδάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου