Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ENA EMAIL ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Το Σάββατο 30-10-2010, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Λαδόπουλος, την ώρα που έπινα τον καφέ μου σε κεντρική καφετέρια της πλατείας, συνοδευόμενος από επιτελείο καλλίγραμμων κυριών, μοίραζε πολυτελές 32σέλιδο φυλλάδιο του δημοτικού ιατρείου Χαλανδρίου, μαζί με το προσωπικό του διαφημιστικό προεκλογικό φυλλάδιο. Η ενέργεια αυτή, μια βδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές, με δυσαρέστησε ιδιαίτερα, και του το επισήμανα σχολιάζοντας ότι η ενέργεια αυτή, τύπου Μαυρογιαλούρου, είναι βγαλμένη από άλλες εποχές.


Δεν θα έγραφα την επιστολή αυτή αν σήμερα, 2-11-2010, δεν έβρισκα στο σπίτι μου, στο κουτί της αλληλογραφίας μου 4 τέτοια φυλλάδια, πάλι με την αφεντομουτσουνάρα του ίδιου γιατρού.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος έλεγχος για την διανομή αυτού του φυλλαδίου; Μήπως δεν το έχει πληρώσει ο καταχρεωμένος δήμος Χαλανδρίου (δηλαδή εγώ και οι συμπολίτες μου); Δεν ξέρω αν είναι νόμιμο, αυτό θα έχει ενδιαφέρον να το ερευνήσουν κάποιοι νομικοί, αλλά ηθικό σίγουρα ΔΕΝ είναι.

Θα πρέπει οι πολίτες – ψηφοφόροι του Χαλανδρίου να καταδικάσουν αυτή την συμπεριφορά. Ελπίζω η επιστολή μου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εάν δεν το κάνουν (που πολύ το φοβάμαι καθώς ΔΕΝ έχω και τόση εμπιστοσύνη στην κρίση του απλού, φανατισμένου, συμφεροντολόγου, μη ενημερωμένου συμπολίτη μου), είμαστε άξιοι της μοίρας μας.


Γιώργος Γεωργιάδης
Ενεργός πολίτης του Χαλανδρίου

ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ HELLEXPO ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΜ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ HELEXPO




Κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές, Πολιτευτές,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι



Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, για την αποψινή, συγκλονιστική παρουσία σας.

Μια βροντερή φωνή, που ακούγεται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ένα αίτημα που βιώνουμε όλοι, και θέλουμε να το δούμε να γίνεται πράξη:

Μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Εδώ, είμαστε όλοι μαζί.

Εδώ, τα προβλήματα είναι κοινά.

Εδώ, απαιτείται συνένωση δυνάμεων, σύνθεση απόψεων και συμπόρευση, ώστε να πάμε πιο μακριά.

Σε μια εποχή δύσκολη, σε μια εποχή κρίσης, που είναι κυρίως οικονομική, αλλά αγγίζει και επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας μας και κάθε πτυχής της δραστηριότητάς μας, διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ώστε να βάλουμε τις βάσεις, για να κληρονομήσουν τα παιδιά μας, μια καλύτερη Αττική, μια καλύτερη Ελλάδα από εκείνη που κληρονομήσαμε εμείς.

Ξέρω ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι λίγο δύσκολο να σκεφτούμε θετικά και να οραματιστούμε.

Γιατί όχι όμως;

Στο χέρι μας είναι.

Ας δώσουμε λοιπόν την υπόσχεση στον εαυτό μας, ό, τι θα τα καταφέρουμε και πάλι, βγαίνοντας από την κρίση περισσότερο υποψιασμένοι, πιο ώριμοι και δυνατοί.

Για να κάνουμε πραγματικότητα, την Ελλάδα της ελπίδας.



Φίλες και φίλοι,



Σε αυτές τις εκλογές, είμαστε όλοι εδώ.

Δίπλα στην κοινωνία των ενεργών πολιτών που έχει βαρεθεί να την περιφρονούν.

Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που με το δίκιο τους αναρωτιούνται για το που πηγαίνει η πολιτική και η χώρα μας.

Και η Αυτοδιοίκηση, ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της πολιτείας μας, είναι η ζώσα πολιτική, την οποία βιώνουμε καθημερινά.

Προσωπικά, επέλεξα να μην είμαι απών από αυτό το προσκλητήριο μάχης.

Μαζί με τον Βασίλη Κικίλια, τους φίλους και συνυποψηφίους αντιπεριφερειάρχες,



Την Άννα Καραμανλή.

Τον Σπύρο Σπυρίδων

Τον Γιάννη Μανώλη

Τον Νότη Μηταράκη

Τον Περικλή Αλεβίζο

Τον Γιάννη Ηλία

Τον Χάρη Δαμάσκο.

Επέλεξα να δώσω τη μάχη για την περιοχή μας, τη Βόρεια Αθήνα μαζί με μια ομάδα πολιτών, υποψήφιων Περιφερειακών συμβούλων, που είναι κομμάτια και σπλάχνα της κοινωνίας, όλων εσάς.



Φίλες και φίλοι,



Με τους περισσότερους από εσάς, γνωριζόμαστε καλά.

Μετά από 16 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και ως δήμαρχος στο Χαλάνδρι, νομίζω ότι μπορώ να χαρακτηρίζω την Αυτοδιοίκηση, δεύτερο σπίτι μου.

Μόνο που αυτές οι εκλογές, οι πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», οι πρώτες εκλογές με την Ελλάδα κάτω από τη μέγγενη του Μνημονίου, είναι κατεξοχήν πολιτικές.

Γι’ αυτό και επέλεξα να ανταποκριθώ στην τιμητική πρόταση του αρχηγού της Παράταξής μας, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και να δώσω τη μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά από διαφορετικό μετερίζι.

Δεν αισθάνομαι ότι έκλεισε ένας κύκλος στο Χαλάνδρι, απλώς διευρύνω τον κύκλο δραστηριοποίησής μου στον χώρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το Χαλάνδρι είναι το σπίτι μου, είναι η ζωή της οικογένειάς μου, της γυναίκας μου και των παιδιών μου και των φίλων μου.

Από όποιο πόστο κι αν βρεθώ λοιπόν, αύριο και στο μέλλον, θα φροντίζω να βάζω πλάτη για το Χαλάνδρι, ώστε να πάει ακόμη πιο μπροστά.

Το αισθάνομαι ως ένα χρέος τιμής προς όλους τους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, και εξακολουθούν να μου δείχνουν την αγάπη τους.

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι έκλεισε ένας κύκλος.

Απλώς, ανοίγει ένας καινούριος, στην Περιφέρεια Αττικής. Και τώρα το σπίτι μου είναι όλοι οι Δήμοι της βόρειας Αθήνας και οικογένειά μου όλοι σας.

Και εκεί, έχουμε ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουμε.

Έχουμε όμως και το πείσμα να τα καταφέρουμε, αλλά και τις δυνάμεις να το πετύχουμε παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση.

Και αναφέρομαι φυσικά στον «Καλλικράτη», που τείνει να μετατραπεί μαζί με το μνημόνιο σε «Προκρούστη» της αυτοδιοίκησης.



Φίλες και φίλοι,



Η μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους, υπήρξε ένα πάγιο και διαρκές αίτημά μας και πιστέψαμε στον «Καλλικράτη», γιατί θέλαμε μια Αυτοδιοίκηση περισσότερο λειτουργική και σύγχρονη.

Πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία στη σχέση κράτους – πολίτη.

Με αρμοδιότητες ουσιαστικές, ώστε να λύνει τα προβλήματα έγκαιρα και αποτελεσματικά, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης.

Αλλά και με τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μην είναι οι αρμοδιότητες αυτές γράμμα κενό περιεχομένου.

Αντί αυτών, οι αλλαγές του «Καλλικράτη» οδηγούν στην απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης βάζοντας στο ψυγείο τα όνειρά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η κρίση απειλεί τις δομές της ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση δια του «Καλλικράτη», καταδικάζει σε μόνιμο μαρασμό την Αυτοδιοίκηση.

Δηλαδή, την ίδια την κοινωνία.

Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει έτσι.

Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την απάντηση.

Και θα το κάνουμε την Κυριακή στις κάλπες.

Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αγνοήσει.

Φίλες και φίλοι,



Εκτός από τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές του Μνημονίου.

Τις διαβρωτικές συνέπειες του οποίου, τις βιώνουμε όλοι σε καθημερινή βάση.

Τις υπέστη όμως και η Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της λογικής της κυβέρνησης.

Περικοπές κονδυλίων απολύτως απαραίτητων, όπως τα 3 δις ευρώ που προβλέπεται να περικοπούν στα επόμενα δυο χρόνια από την Αυτοδιοίκηση, την ώρα που ήδη από την αρχή του χρόνου έχει παρακρατηθεί από την κυβέρνηση περίπου 1,3 δις ευρώ από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων και παράλληλα προτάσεις και απολύσεις, άρα εκτόξευση της ανεργίας.

Το μνημόνιο καταδικάζει την Ελλάδα σε παρακμή,

Και η Κυβέρνηση καταδικάζει την Αυτοδιοίκηση σε παρακμή με τον «Καλλικράτη».

Ένας «Καλλικράτης» ανεφάρμοστος, από τη στιγμή που απαιτούνται δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθεί, και δεν έχουν δημοσιευθεί παρά τα μισά.

Από την 1η Ιανουαρίου, κάθε μέρα που θα περνάει θα σπρώχνει την Αυτοδιοίκηση πιο κοντά στην ανέχεια, λόγω καθυστερήσεων και παραλήψεων της κυβέρνησης που με αλαζονεία και λογικές άλλων εποχών απομακρύνει την αυτοδιοίκηση και τον Καλλικράτη από τους αρχικούς στόχους.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να καταδικαστεί.

Και να της στείλουμε όλοι, ένα ηχηρό μήνυμα στις εκλογές της Κυριακής, και ναι μεν το κριτήριο για τους Δήμους είναι και πρέπει να είναι αυτοδιοικητικό, στις περιφερειακές εκλογές πρέπει να είναι πολιτικό, για να καταδικάσει τις επιλογές και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης των διλημμάτων, του κοινωνικού διαχωρισμού και της μετριότητας.



Φίλες και φίλοι,



Εμείς έχουμε όραμα για την Περιφέρεια Αττικής.

Θέλουμε να παρακινήσουμε κάθε συμπολίτη μας στο Λεκανοπέδιο να το μοιραστεί μαζί μας.

Θέλουμε βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, με προωθητική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ιστορίας κάθε περιοχής.

Να αναδειχτούν τα προτερήματα του ανθρώπινου δυναμικού.

Θέλουμε να στηριχτεί και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, ως ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας.

Να σταματήσουμε επιτέλους να μετράμε τα μαγαζιά που κλείνουν, τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, τους εργαζομένους, δηλαδή τους συμπολίτες μας που χάνουν τη δουλειά τους.

Να ανασάνουμε.

Να χτίσουμε γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα στηριχτεί η ανάκαμψη.



Φίλες και φίλοι,



Πρωταρχικός μας στόχος και δέσμευση ηθικής απέναντι σας, είναι να υπάρξει αυτή η νέα προοπτική.

Με παρεμβάσεις για το περιβάλλον, για το κυκλοφοριακό, για την υγιεινή κάθε γειτονιάς.

Με στήριξη της επιχειρηματικότητας

Χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας κάθε περιοχής.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά, κάθε δήμος, έρχεται από πολύ μακριά, και πηγαίνει ακόμη πιο μακριά, στο μέλλον.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη, αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική με λιγότερη γραφειοκρατεία.

Έχοντας ως βάση τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, τις φρέσκες ιδέες, την ψηφιακή πρόκληση και αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή ικανότητα των υπηρεσιών. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για επιχειρηματική και όχι μόνο ανάπτυξη και κάνοντας ανταγωνιστική την περιφέρεια.

Για αυτοδιοίκηση, αρωγό και όχι εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και στήριγμα της λειτουργίας των δήμων.



Φίλες και φίλοι,



Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα ελπίζει.

Που θα διεκδικεί.

Που δεν θα διστάζει να δίνει μάχες.

Και τις μάχες αυτές, θα τις κερδίζει.

Μια Αυτοδιοίκηση σύγχρονη και ανθρώπινη.

Που θα διευρύνει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Που θα ενισχύει την κοινωνική πρόνοια.

Που θα κάνει τους πολίτες περήφανους.

Που θα ανανεώνει τη διάθεσή τους να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.

Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα φέρνει αποτελέσματα.

Αποτελέσματα, τα οποία θα διανέμονται στο σύνολο της κοινωνίας.

Θέλουμε μια Νέα Προοπτική για την Αττική.

Με τον Βασίλη Κικίλια.

Και δεν σας ζητάμε να τρέξετε για εμάς, αλλά μαζί με εμάς για όλους μας.

Σας ευχαριστώ και σας καλώ την Τετάρτη στις 19:00 στο Sporting.

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΗ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΤΑΚΟ

Θάνος Αγγέλης

Πτυχιούχος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - σκηνοθέτης -22 ετών

Τον Μάιο του 2009 συμμετείχα στην έκθεση φωτογραφίας Encage the City στην γκαλερί Dassera στο Γουδί.Παράλληλα συμμετείχα ως βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ στην ταινία Elvis Last Song που κέρδισε το πρώτο βραβείο Ψηφιακής ταινίας καθώς και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβρη.Πρίν απο λίγες εβδομάδες έγινε η παρουσίαση της πρώτης μου ταινίας μεγάλου μήκους στον Όμιλο Πνευματικού Αθλητισμού Φιλοθέης (ΟΠΑΦ).

Πιστεύω πραγματικά πως για να αλλάξεις κάτι πρέπει να συμμετέχεις. Σήμερα η συμμετοχή όλων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η απογοήτευση είναι λογικό να είναι μεγάλη αλλά η απαξίωση για τα κοινά και για την πόλη μας μόνο κακό θα κάνει. Η μεγάλη παγίδα είναι να απέχουμε από τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στους λίγους να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Αυτές οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να αλλάξουμε το Χαλάνδρι. Το θεωρό χρέος μου να παλέψω για το καλό αυτής της πόλης ακόμα και υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα, στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Το Χαλάνδρι, πόλη που φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες μπορεί να ξεχωρίσει στο τομέα του πολιτισμού ,αξιοποιώντας τις αμέτρητες δυνατότητές που έχει. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να δω την τέχνη να παίζει ένα ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης και να δω ένα Χαλάνδρι σύγχρονο και ενεργητικό-κόντρα στο βαρύ κλίμα της καθημερινότητας που βιώνουμε.

Αστειότητες - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Χωρίς καμία έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου της διοίκησης των παιδικών σταθμών σχετικά με την αναβολή της προγραμματισμένης εκδήλωσης για την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι η διοίκηση των παιδικών σταθμών έχει χάσει την ψυχραιμία της και πέφτει από λάθος σε λάθος. Έτσι μετά τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην επιβολή του προστίμου των 440,000 ευρώ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από το ΙΚΑ, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν 18 παιδαγωγοί διεκδικώντας το δικαίωμα στην δουλειά, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διχασμού με αφορμή την εθνική εορτή, η διοίκηση προσπάθησε να αποφύγει μία ακόμη αποτυχία ,αναβάλλοντας την προεκλογικού χαρακτήρα εκδήλωση.

Αντί όμως να ψάχνουν σε γνωστούς αγνώστους και δήθεν απειλές τους υπαίτιους, γιατί δεν ρώταγαν, πριν να προγραμματίσουν την εκδήλωσή τους, τον κ Ζαφειρόπουλο για το πρόγραμμα ομιλιών του; Αν το έκαναν εγκαίρως, θα μάθαιναν ότι την ίδια ώρα μιλάει στην HELEXPO και θα απέφευγαν την γκάφα και την οργή του…

Χαλάνδρι 1/11/2010

ΑντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ - Μεταξάς ή Κοκκινοσκουφίτσα;

Φαίνεται ότι το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου, μετά τα δημοσιεύματα προβολής του δημάρχου και των κομματικών του φίλων (βλέπε έκδοση δελτίων τύπου αποκλειστικά και μόνο για τις επισκέψεις Κικίλια και Σαμαρά στο Χαλάνδρι, εκδηλώσεις των Νομικών προσώπων προεκλογικού χαρακτήρα, μέχρι και τοπική εορτή θυμήθηκε ο δήμαρχος να καθιερώσει μια βδομάδα πριν τις εκλογές), αποφάσισε να ασχοληθεί και με την παράταξή μας.

Έτσι εξέδωσε απάντηση στο δελτίο τύπου της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών του δικτάτορα Μεταξά σε παιδικούς σταθμούς της πόλης, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Κουρτέση, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Αντιπαρερχόμαστε τους συνήθεις υβριστικούς χαρακτηρισμούς που περιέχονται και σε αυτό το δελτίο τύπου («κύριε» Ρούσσο με το κύριε σε εισαγωγικά, άθλια και νοσηρή κομματική προπαγάνδα, έλλειψη ηθικής υπόστασης, ανάξιος δημοσιογράφος κλπ) και επιλέγουμε να ασχοληθούμε με την ουσία.

Τι μας απαντά λοιπόν –δια του γραφείου τύπου - ο κύριος δήμαρχος;

Στα τρία τέταρτα του κειμένου μας παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κατόπιν αναφέρει ότι ο κ. Κώστας Γερολυμάτος, υποψήφιος της παράταξης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου, διαμαρτυρήθηκε για τις εν λόγω φωτογραφίες και στο τέλος παραδέχεται την ανάρτησή τους, αναφέροντας μία δική του εκδοχή των γεγονότων.

Όσον αφορά τα μαθήματα δημοσιογραφίας και την επίκληση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ τον ευχαριστούμε. Όπως ίσως είναι γνωστό, χωρίς προσωπική αμοιβή, χωρίς κρατική διαφήμιση, αρνούμενοι την επιχορήγηση του δήμου και χωρίς να ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, συντηρούμε –επί 13 ολόκληρα χρόνια- ένα συλλογικό μέσο (και όχι προσωπική ιστοσελίδα) εναλλακτικής πληροφόρησης στην πόλη. Αναφερόμαστε στην περιοδική έκδοση της εφημερίδας «ΣΤάΣΗ στο Χαλάνδρι» και στο αντίστοιχο site www.stasi.gr.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά εάν θα έπρεπε κάποιους να εγκαλέσει ο κ. δήμαρχος για τη δημοσιογραφική τους δεοντολογία, μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στο επιτελείο του και συγκεκριμένα σε όσους εκδίδουν ανελλιπώς το υπερπολυτελές περιοδικό του Δήμου. Ένα περιοδικό που επιβαρύνει με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το δημοτικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο, έχοντας σαν αποκλειστικό στόχο την προβολή του ιδίου και του ανύπαρκτου, ή άλλες φορές επιζήμιου, για την πόλη έργου του. Ένα περιοδικό που και ο πλέον καλόπιστος, δύσκολα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως «αντικειμενικό, ανεπηρέαστο ή ακριβές». Αρκεί να αναφέρουμε ότι ενώ βοούσε το Χαλάνδρι για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών στο Νομισματοκοπείο, οι «αντικειμενικοί» -και έμμισθοι βεβαίως- δημοσιογράφοι του, παρουσίαζαν την οικοδόμηση των 30 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου σαν «έργο ανάπλασης» για την πόλη.

Όσον αφορά τον κ. Γερολυμάτο. Πράγματι αυτός διαμαρτυρήθηκε ως γονέας αλλά και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου. Μας λυπεί όμως ιδιαίτερα ότι δεν διαμαρτυρήθηκε κάποιος από την παράταξη του κ. δημάρχου. Ίσως γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλοι είναι λάτρεις του συγκεκριμένου δικτάτορα. Όσο για τον τρόπο που παρουσιάζεται η διαμαρτυρία του στο δελτίο τύπου του δήμου («ουρλιάζοντας, βρίζοντας, απειλώντας τους πάντες, σπείροντας τον πανικό στις δασκάλες μα κυρίως στα παιδιά») ας μας επιτρέψετε να έχουμε τις διαφωνίες μας, γιατί γνωρίζουμε το ήθος του εν λόγω προσώπου. Σε αντίθεση με κάποιον άλλον που έχει επιδείξει επανειλημμένα τέτοια δείγματα γραφής και μάλιστα σε δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Μάλλον ο κ. δήμαρχος «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Τέλος, για ποιόν ακριβώς λόγο μας εγκαλεί η διοίκηση του Δήμου; Αφού παραδέχεται ότι όντως είχαν αναρτηθεί οι φωτογραφίες. Απλά αποποιείται τις ευθύνες της λέγοντας ότι «η αφίσα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά με ευθύνη της συγκεκριμένης παιδαγωγού». Είναι πιθανόν. Όσο πιθανό είναι κάποιος εργαζόμενος να αναρτά δαφνοστεφανωμένες αφίσες του Χίτλερ, του Στάλιν, του Μεταξά ή όποιου άλλου ιστορικού προσώπου ή συμβόλου επιθυμεί μέσα στις σχολικές αίθουσες, χωρίς την έγκριση της διοίκησης. Η οποία σημειωτέον δεν φημίζεται για την ανεκτικότητα ή τη δημοκρατικότητά της απέναντι στους εργαζόμενους και όχι μόνο. Όσον αφορά την παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας και των γεγονότων του 1940 υπό μορφή παραμυθιού, στο οποίο μάλιστα κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία των φωτογραφιών ενός αμφιλεγόμενου δικτάτορα, ας μας επιτρέψετε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι προβολής τους, όταν αυτό μάλιστα αφορά βρέφη 2-3,5 ετών! Άλλωστε για το λόγο αυτό το δελτίο τύπου της παράταξής μας έφερε τον τίτλο «Παιδαγωγική με τον Μεταξά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού στους παιδικούς σταθμούς του Χαλανδρίου». Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνει και το γραφείο τύπου του δήμου. Όσο για το συγκεκριμένο παραμύθι, αν και δεν το έχουμε ακούσει, πιστεύουμε ότι παράλληλα υπάρχουν πολλά παραμύθια από τη διεθνή ή την ελληνική παράδοση που θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί.

Εμείς τουλάχιστον, στο δίλημμα Μεταξάς ή Κοκκινοσκουφίτσα επιλέγουμε τη δεύτερη!

Εσείς κ. δήμαρχε;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΥΓ1: Δεν πρόλαβε να εκδοθεί το δελτίο τύπου του Δήμου και από έγκριτους δημοσιογράφους, το συγκεκριμένο θέμα, προβλήθηκε και στον ημερήσιο τύπο. Θα παραδώσει και σε αυτούς μαθήματα δημοσιογραφίας ο κ. δήμαρχος;

ΥΓ2. οι υπεύθυνοι του γραφείου τύπου του δήμου συντακτικό και γραμματική είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν, ούτε την αυτόματη ορθογραφική διόρθωση του επεξεργαστή κειμένου δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν;

ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Χαλάνδρι, 29 Οκτωβρίου 2010


Απάντηση στο από 26/10/2010 δελτίο τύπου του συνδυασμού «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»

Ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της Ε.Σ.Η.Ε.Α μεταξύ άλλων «κύριε» Ρούσσο αναφέρει στο άρθρο 1 ότι το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει , κάτι που εσείς τελικά δεν κάνετε, είτε επειδή δεν θέλετε, είτε επειδή δεν είστε άξιος να πράξετε :

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

δ. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

Το κείμενο με τίτλο «Παιδαγωγική με τον Μεταξά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού στους παιδικούς σταθμούς του Χαλανδρίου», που έχετε αναρτήσει στην προσωπική σας ιστοσελίδα www.stasi.gr , και την οποία χαρακτηρίζετε εφημερίδα, στερείται κάθε δόση αλήθειας, αποτελεί προϊόν άθλιας και νοσηρής κομματικής προπαγάνδας και βέβαια στερείται ηθικής υπόστασης. Όσο για τα όσα αναφέρονται στον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Σ.Η.Ε.Α. όχι μόνο δεν τον τηρείτε, αλλά φροντίζετε να τον αγνοείτε. Όχι μόνο διαστρεβλώνετε τα γεγονότα και την αλήθεια, αλλά προσπαθείτε σε καιρούς δύσκολους για κάθε Έλληνα να χρησιμοποιήσετε τα παιδιά μας για ψηφοθηρικούς λόγους. Ντροπή σας, είναι η μόνες λέξεις που σας ταιριάζουν για την περίσταση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας τώρα, το όλο θέμα δημιουργήθηκε από τον κύριο Κώστα Γερολυμάτο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Χαλανδρίου», του οποίου και τα δυο παιδιά φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Κουρτέση (Ε’ κ Θ’ παιδικούς σταθμούς).

Ο κύριος Γερολυμάτος, μπροστά στα παιδάκια του πέμπτου παιδικού σταθμού χαρακτήρισε τον σταθμό μεταξύ άλλων «μπουρδέλο» και τους παιδαγωγούς Φασίστες κτλ. Και όλα αυτά σε έξαλλη κατάσταση, ουρλιάζοντας, βρίζοντας και απειλώντας τους πάντες, σπείροντας τον πανικό στις δασκάλες, μα κυρίως στα παιδιά. Αλήθεια κύριε Ρούσσο, αυτή η συμπεριφορά γίνεται αποδεκτή από εσάς ; Σας εκφράζουν οι απόψεις και οι συμπεριφορές τέτοιων ανθρώπων που τραυματίζουν τις αθώες ψυχές των παιδιών. Αν ναι, ξανά ντροπή σας. Βέβαια ουδέποτε μπήκατε στην διαδικασία να σηκώσετε το τηλέφωνο και να επικοινωνήσετε ο ίδιος με την παιδαγωγό ή την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, αφού αυτό μάλλον δεν θα σας βόλευε, μιας και η αλήθεια πονάει. Η αφίσα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά με ευθύνη της συγκεκριμένης παιδαγωγού, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την ελληνική ιστορία και τα γεγονότα του 1940 σε μορφή παραμυθιού. Καλώς ή κακώς και ο Ι. Μεταξάς αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας. Ρωτήστε και τους έγκριτους ιστορικούς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Εμείς κύριε Ρούσσο δεν χρησιμοποιούμαι τα παιδιά μας και δεν τα θυσιάζουμε στον βωμό της πολιτικής.

Εσείς ;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελεύθεροι ……….. Εγκλωβισμένοι


Γράφει ο Νικόλαος Σιαπέρας
Δικηγόρος.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου.
Με τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «Χαλάνδρι Αναγέννηση Νίκος Πανταζής


Μπροστά στην κάλπη πιστεύουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, ότι η επιλογή μας είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Είναι έτσι όμως; Άραγε είμαστε ελεύθεροι από ιδιοτέλεια , από συναίσθημα, από σκοπιμότητα; Ήμαστε ελεύθεροι από πάθη και αδυναμίες; Σύμφωνα με τα παραπάνω μάλλον δεν είμαστε και τόσο ελεύθεροι. Μάλλον βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους σε ένα ελευθεριάζων περιβάλλον.


Εγκλωβισμένοι νιώθουμε και ως ψηφοφόροι των Δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Από την μια πλευρά πιέζει το παραταξιακό συναίσθημα, και από την άλλη πιέζει η διάχυτη απογοήτευση μας για όλα, που υπαγορεύει ως στάση ζωής την άρνηση και την αδιαφορία, οδηγώντας μας στη αποχή.

Και οι δυο παράγοντες καταδεικνύουν πολλές φορές, την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής με πνεύμα ορθολογικό. Μας πνιγεί το συναίσθημα. Μας καθοδηγεί η δύναμη της συνήθειας. Μας κυριεύει η επιθυμία να τιμωρήσουμε τους υπαίτιους για ό,τι κακό μας συμβαίνει και να περάσουμε το μήνυμα, ότι πρέπει να αλλάξουν πορεία. Φωνάζουμε δεξιά και αριστερά, ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη παρέκει………… αγωνιούμε και αναζητούμε εξόδους διαφυγής. Κι όμως λησμονούμε τα βασικά.

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας αν εμείς οι ίδιοι δεν συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της; Αν πραγματικά έχουμε ενστάσεις με τις επιλογές που μας επιβάλλονται, γιατί να αφήνουμε άλλους να μιλάνε για λογαριασμό μας; Με το να φεύγουμε μακριά δεν ακουγόμαστε. Απλά δίνουμε περισσότερο χρόνο σε αυτούς που μένουν πίσω να ακουστούν.

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε πρώτα τις συνήθειες μας; Με το να προκρίνουμε το παραταξιακό συναίσθημα στις επιλογές μας στη δεδομένη στιγμή, απλά επαναλαμβανόμαστε.

Στην εποχή των κοινωνικών αδιεξόδων, η δημοκρατία μας δεν γίνεται να εγκλωβίζεται. Όλοι έχουμε πολιτική ταυτότητα, κάποιοι ίσως και κομματική προέλευση, όμως η πραγματική ελευθερία συνίσταται στο να αποφασίζουμε και κατά περίπτωση. Με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες σε χρονικό και τοπικό επίπεδο. Δεν καταργούμε θεσμούς όπως είναι οι παρατάξεις. Δεν απεμπολούμε τα πιστεύω μας. Τα εμπλουτίζουμε με νέα χαρακτηριστικά που θα προάγουν τις ζωές μας.

Το ζητούμενο είναι η υπέρβαση. Και η επίτευξη της δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται.

Αρκεί να τολμήσουμε.

Τότε πια δεν θα είμαστε ελεύθεροι εγκλωβισμένοι άλλα ελευθέρως σκεπτόμενοι πολίτες.